A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Chorvatsko - Průvodce

Stručně o chorvatské kuchyni…

Na této stránce

- Ceny v restauracích
- Rakije
- Káva
- Zmrzlina

Související

- Chorvatská vína

Chorvatská kuchyně je velmi různorodá. Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Smažené, pečené, grilované, zapékané – vyhlášené lahůdky mají desítky druhů úprav a použití. Zeptejte se místních na dobrou hospodu, nikoli však na tu, která je na promenádě a v obležení turistů. Tady většinou najdete dokonalou obsluhu a interiér, ale vaří se zde klasická mezinárodní kuchyně, což postrádá jakýkoliv nádech originality. Zkuste spíše zajít do malých rodinných podniků (gostinice nebo konoby), kterých je v Chorvatsku spousta a k ochutnání tradičních jídel jsou ideální. Nebývají sice tak nablýskané, ale jejich kuchyně a také obsluha může být úžasná.

Chorvatské národní jídlo?

Shodnout se na tom, co je chorvatské národní jídlo, není jednoduché. Když takovou otázku položíte Chorvatům, všichni řeknou: je to sušená šunka. Syrová šunka, která se suší na vzduchu a pak udí, skutečně nechybí v žádné restauraci a podává se většinou s ovčím sýrem a olivami. Stejně jako u nás i Chorvatsko má svoje regionální speciality.

Rybí speciality

Je to možná to nejlepší, co si z chorvatské kuchyně můžete dát. Čerstvé krevety, před hodinou nalovené, nyní lehce opražené na domácím olivovém oleji, k tomu čerstvé víno, jako aperitiv podomácku pálená rakije a čerstvě napečené nadýchané běloučké bagety – možná právě takhle se hoduje v ráji. I když jídel po nichž se olizují i labužníci, je v téhle zemi víc. A nejsou to rozhodně jen plody moře.

Všechno začíná na Istrii

Jestli je vhodné někde začít túru po restauracích, pak právě na Istrii.

Zdejší pochoutku, lanýže, jinde hned tak nenajdete. Tato exkluzivní houba dosahuje ceny až 3000 eur za kilo. To v případě nejvzácnějšího, bílého lanýže, jehož domovem jsou lesy městečka Motuvun ve vnitrozemí. Lanýže jsou vynikající jako „koření“. Delikatesou jsou například kozí sýr s lanýži či fuži, těstoviny s hrstí těchto nejdříve orestovaných hub, nebo fritaja čili omeleta s tímtéž. Fritaju lze podávat i s divokým chřestem.

Dalším zážitkem jsou vyhlášené ústřice z Limského kanálu či ombolo, plátek vepřového masa od kosti, jemně uzený, poté opékaný na žhavém uhlí.

Na úvod je vynikající maneštra – polévka „co dům dá“. Je to silný zeleninový vývar z brambor, fazolí, zeleniny a pořádnou porcí kukuřice.

Velkým konkurentem je výborná kuchyně v Dalmácii K sýrům se v Dalmácii hodně podává známý pršut , vyuzená šunka, sušená nejlépe ve větru.

Po celé Dalmácii restaurace servírují dalmátské brodetoo (brudet), guláš z mořských plodů nebo ryb, a to nejčastěji s kukuřičnou polentou. Tento nejpopulárnější pokrm na jadranském pobřeží má desítky variací přípravy.

Mezi nejznámější chorvatská jídla patří pašticada – dušený pokrm z hovězího masa, dále pak žgvacet – guláš s nezaměnitelnou chutí, který se připravuje ze slepice. Nelze zapomenou ani na typické čevapčiči – masitý pokrm, který se připravuje z velmi kvalitního masa. Míchá se z hovězího, vepřového, jehněčího. Důležité je maso třikrát umlít se solí a kořením. Chorvatské ho tvarují kovovou trubičkou a pak grilují.

Tipy

Nejlevnější v chorvatských restauracích jsou rizota a špagety. Nejdražší jsou naopak ústřice, langusty, humři a takzvané bílé ryby. Mezi dražší jídla patří i masové steaky.

Orientační ceny jídel v restauracích - dalmátský pršut 25-47 kun
- boloňské špagety 15 – 35 kun
- rizoto s mořskými plody 30 – 48 kun
- kvalitní bílá ryba 85 kun
- smažené olihně 45 kun
- mušle 30 – 40 kun - biftek na grilu 70 kun
- vepřový kotlet 50 kun
- ražnici, čevapčiči 30 – 45 kun
- placka z mletého masa (Pljeskavica) 30 – 45 kun
- domácí klobásky 26 kun
- hranolky 12 kun
- saláty 12 kun
- palačinky 15 kun

Čtěte také:

- Orienatční ceny dalšího zboží v Chorvatsku

Kořalky v Chorvatsku = rakije

O téměř každé chorvatské pálence se dočtete, že má léčivé účinky. Především na trávení funguje, podle většiny Chorvatů, panák. V hospodě vám ho přinesou po zaplacení pro lepší trávení, sami si ho rádi a hojně dopřejí jako domácí lék na cokoli.

Mezi nejrozšířenější bude asi bylinná nazelenalá travarice. Travarice je rakije se středomořskou trávou na dně láhve. Liší se podle druhu trav a také podle délky louhování. Další rozšířenou pálenkou je třeba slivovice, hruškovice, ale taky loza, která se pálí z hroznů vína. Vliv Řeků je jasně vidět na chorvatské pálence mastika. Jedná se o destilát anýzu. Pod tímto názvem nehledejte nic jiného, než kultovní ouzo.

Chorvatská káva

Nejen vínem jsou Chorvati živi. Během dne vypijí několik káv. A turisté to od nich odkoukali. Silná černá káva, taková, co vás nenechá do čtyř hodin ráno usnout, je na každém nápojovém lístku. Na černou kávu si Chorvaté udělají čas vždy. Popíjet kafíčko v pracovní době je národní sport rozšířený bez ohledu na klima či změny ve vládě. Espreso dělané po italsku, které se téměř vejde do náprstku, stejně jako macchiato (espreso s trochou teplého mléka) či kapučíno je nezbytně nutné na pobřeží Jadranu ochutnat.

Zmrzlina

Co rozhodně ani nelze vynechat, je právě chorvatský sladoled. Zmrzlinu mlsají Chorvati už asi od osmnáctého století. Například téměř každá dubrovnická cukrárna měla svůj tajný jedinečný recept. Asi nejoblíbenější od těch dob zůstal sorbet - zmrzlinový nápoj, bývá s alkoholem, je to velice oblíbená chorvatská pochoutka. Základ tvoří sorbetová zmrzlina, což je slaďoučká zmrzlinka s citrónem, pomerančem, trochou sektu a vanilkou. Chorvatská zmrzlina je na rozdíl od té české sladší a samozřejmě nijak nešizená.

. (nahrál: punta)
.
. (nahrál: punta)
.
. (nahrál: punta)
.
. (nahrál: punta)
.
. (nahrál: punta)
.
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)
 (nahrál: Dany)

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA